انواع کاغذ در صنعت چاپ

امروزه انواع کاغذ در صنعت چاپ وجود دارد که برای مصارف گوناگون استفاده می‌شوند. هر کدام از این کاغذها ویژگی‌های خاصی دارند و بسته به نیاز، در صنایع چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از مهم‌ترین مواردی که در هزینه‌ چاپ کتاب اثر می‌گذارد، نوع کاغذ استفاده شده است. البته علاوه بر قیمت، مواردی همچون جنس کاغذ و کاربرد آن در انتخاب نوع کاغذ اهمیت دارند. در چاپ انواع رسانه‌ها مانند کتاب، روزنامه، کاتالوگ، کارت ویزیت، بروشور، فولدر، تراکت و سایر رسانه‌های چاپی با توجه به نوع نیاز و هزینه ی مورد نظر، اقدام به انتخاب کاغذ مورد نظر می‌کنیم.  بنابراین لازم است بیشتر در مورد انواع کاغذ در صنعت چاپ و کاربرد آن‌ها بدانیم تا بهتر بتوانیم کاغذ مورد استفاده و مورد نیاز خود را در چاپ انتخاب کنیم و هزینه‌های مربوط به چاپ را کنترل نماییم. قبل از آن لازم است تا با بعضی از اصطلاحات و ویژگی‌های کاغذ آشنا شوید.

گرماژ کاغذ چیست؟

گرماژ یک ویژگی مهم مربوط به انواع کاغذ در صنعت چاپ است و به معنی وزن یک متر مربع کاغذ بر حسب گرم است، که فاکتور مهمی در تعیین نوع کاربرد کاغذ می‌باشد. هرچه گرماژ کاغذ بیشتر باشد، استحکام آن بیشتر است و از کاغذهایی با گرماژ بالا، جهت تهیه مقوا استفاده می‌شود.

انواع کاغذ در صنعت چاپ

انواع کاغذ بر اساس وزن

وزن یکی دیگر از فاکتورهای مهم در تعیین انواع کاغذ در صنعت چاپ و کاربرد آن است. بر اساس وزن،  کاغذ به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر است.

  • تیشو: تیشو به الیافی با وزن کمتر از ۴۰ گرم گفته می‌شود که بیشتر در تولید موادی مانند دستمال کاغذی کاربرد دارد.
  • کاغذ: وزن کاغذ معمولا بین ۴۰ تا ۱۲۰ گرم است و انواع آن شامل کاغذ تحریر و کاغذ گلاسه و غیره می‌باشد. در تولید اکثر کتاب‌ها، مجلات و بروشورهای تبلیغاتی از این کاغذ استفاده شده است.
  • کاغذ مقوایی: همان مقوای نازک است که بین ۱۲۰ تا ۲۰۰ گرم وزن‌ دارد و بیشتر برای طراحی و هنرهای دستی از آن استفاده می‌شود.
  • مقوا: از مقوا بیشتر برای بسته بندی استفاده می‌شود و معمولا بیش از ۲۰۰ گرم وزن دارد.
بیشتر بخوانید:  چاپ کتاب شعر

معرفی انواع کاغذ در صنعت چاپ

انواع کاغذ در صنعت چاپ

در ادامه به بررسی ویژگی انواع کاغذ در صنعت چاپ و کاربرد هرکدام می‌پردازیم.

نمونه کتاب منتشره شده در فروغ سیمرغ

کاربست واقعیت افزوده در آموزش و یادگیری

80,000 تومانمشاهده کنید

کاغذ تحریر

یکی از پرکاربردترین انواع کاغذ در صنعت چاپ است که برای چاپ افست استفاده می‌شود و به راحتی می‌توان با خودکار روی آن نوشت. کاغذ تحریر در چاپ کتاب و اوراق اداری همچون سربرگ، یادداشت، پاکت و تراکت مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از ویژگی‌های خوب کاغذ تحریر این است که به طرف دیگر جوهر پس نمی‌دهد و امکان چاپ بر روی هر دو طرف آن وجود دارد. در تولید کاغذهای تحریر از خمیرهای شیمیایی و چوب درختان با برگ پهن و سوزنی استفاده می‌شود. کاغذ تحریر دارای مقاومت بالایی بوده که این امر، برای بایگانی اوراق در امور اداری به مدت طولانی بسیار اهمیت دارد. بسته به نوع خمیر استفاده شده جهت تولید کاغذ تحریر، رنگ کاغذ متفاوت خواهد بود.

نمونه کتاب منتشره شده در فروغ سیمرغ

نقش رسانه در تعلیم و تربیت

90,000 تومانمشاهده کنید

کاغذ گلاسه مات و براق

این نوع کاغذها در دو مدل با سطح براق و مات تولید می‌شوند و به دلیل کیفیت مناسبی که دارند، مناسب چاپ رنگی هستند. کاغذ گلاسه به دلیل داشتن پوشش صاف و یکنواخت با نام سورفیس پیپر هم شناخته می‌شود. مواد تشکیل دهنده این کاغذ، مواد معدنی و خاک چینی است و برای چاپ رنگی، ترامه و چاپ مجلات با کیفیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. نوعی از این کاغذ وجود دارد که ارزان‌تر بوده و با خمیر چوب و الیاف بازیافتی تولید می‌شود. کاغذ گلاسه به دلیل سطح صاف و یکنواختی که دارد، جوهر را به خوبی جذب کرده و برای چاپ انواع رسانه مناسب است. این کاغذ در گرماژهای مختلف تولید می‌شود وهر چه گرماژ بالاتر باشد، مقاومت و ضخامت کاغذ بیشتر می‌شود و برای چاپ مناسب‌ترخواهد بود. از کاغذ گلاسه جهت چاپ انواع رسانه‌ها مانند چاپ کارت ویزیت، چاپ کاتالوگ، چاپ تراکت، چاپ بروشور، چاپ ساک دستی، چاپ تقویم و غیره استفاده می‌شود.

کاغذ روزنامه

کاغذ روزنامه از خمیر مکانیکی تولید شده است که خود این خمیر از خمیر چوب و الیاف بازیافتی تشکیل می‌شود. این کاغذ برای چاپ روزنامه و صورت حساب‌های ارزان قیمت مثل قبض آب و برق و غیره استفاده می‌شود. خمیر این نوع کاغذ حاوی ناخالصی به نام لکنین است که همین باعث می‌شود تا با قرار گرفتن کاغذ در برابر نور، به مرور تغییر رنگ پیدا کند و بپوسد. همچنین قدرت جذب کاغذ روزنامه بالا است و معمولا برای چاپ روزنامه با ماشین افست استفاده می‌شود.

نمونه کتاب منتشره شده در فروغ سیمرغ

شناخت گرایی در مقابل ساختن گرایی

230,000 تومانمشاهده کنید

کاغذ خود کپی

کاغذ خود کپی یکی از انواع کاغذ در صنعت چاپ است که دارای پوششی شیمیایی است. با فشار دادن قلم حین نوشتن بر روی این کاغذ، مانند کاربن عمل می‌کند و با نوشتن روی آن، یک نسخه در صفحه بعدی تهیه می‌شود. این کاغذ در چند نسخه تهیه می‌شود که در پشت نسخه اول، از کپسول‌های بسیار ریز رنگی برای انتقال تصویر و یا متن به صفحه زیرین استفاده شده است. از کاغذ خودکپی بیشتر در مواردی چون، فاکتورها، قبوض، فرم‌ها و قراردادهای چند نسخه‌ای استفاده می‌شود.

نمونه کتاب منتشره شده در فروغ سیمرغ

ترفندهای مقاله نویسی

110,000 تومانمشاهده کنید

کاغذ کرافت

کاغذ کرافت يکی دیگر از انواع کاغذ در صنعت چاپ است که از سولفات خمیر پالپ تولید شده و دارای مقاومت بالا است. این نوع کاغذ دارای رنگ سفید و قهوه‌ای می‌باشد و به دلیل دوام بالایی که دارد، برای بسته بندی، چاپ جعبه، چاپ کارتن، پاکت و ساک دستی کرافت استفاده می‌شود. این کاغذ در وزن و گرماژهای متنوعی تولید می‌شود، به طوری که از ترکیب آن‌ها امکان تولید بیش از صد نوع ترکیب در ورق‌های ۳ لايه و ۵ لایه میسر می‌گردد.

بیشتر بخوانید:  چاپ کتاب در تیراژ پایین

کاغذ غیر اسیدی

این کاغذ دارای PH  بالاتر از ۷ است و به معنای این است که کاغذ بدون اسید است. طول عمر این نوع کاغذها نسبت به کاغذهای اسیدی بیشتر است و گزینه بهتری برای چاپ کتاب و نشریات می‌باشد. کاغذ غیر اسیدی دوام و مقاومت بیشتری نسبت به کاغذ اسیدی دارند و رنگ آن‌ها  در گذر زمان زرد نمی‌شود.

کاغذ مقوایی

کاغذ مقوایی نوعی کاغذ با ضخامت بالا است که برای تهیه و طراحی جلد کتاب، کاتالوگ و ساخت جعبه و کارتن مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاغذ مقوایی به دو صورت پوشش دار و بدون پوشش تولید می‌شود.

کاغذ انگلیسی با سطح نرم

این نوع کاغذ جز کاغذهای بدون پوشش است و از آن برای چاپ کارهای ترامه سیاه و سفید و رنگی استفاده می‌شود. نرمی سطح این کاغذ به گونه‌ای است که امکان چاپ خطوط ریز و جزئیات بالای تصاویر بر روی آن وجود دارد. این کاغذ گزینه مناسبی برای چاپ طرحه‌هایی است که دارای جزئیات و ظرافت بیشتری هستند.

برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد کاغذ استفاده شده در چاپ دریافت کنید می توانید با کارشناسان فروغ سیمرغ ارتباط برقرار کنید.

فهرست مقاله

ورود

حساب کاربری ندارید؟

فروشگاه
0 مورد سبد خرید
حساب من